Video2net tester Adobe RUSH CC

 af Henrik Fink Isaksen og Palle Rix

Langt om længe har Adobe lanceret sin nye mobile videoredigeringsapp RUSH. Spørgsmålet er, om den er ventetiden og pengene værd. Det har vi testet for dig.

RUSH er den nye spiller på det eksplosive marked for nemme og intuitive mobile redigeringsapps til smartphones og tablets. Hvis du er Adobe fan, og excellerer i Creative Cloud, vil du sikkert klappe i dine små hænder over det nyeste tiltag fra Adobe. Men vil RUSH blive en seriøs konkurrent til markedsledere som iMovie, Kinemaster og Lumafusion ?

Vi har testet RUSH på de 8 parametre, som vi erfaringsmæssigt ved, er de vigtigste for dig:

 1. Format og aspects
 2. Platforme
 3. Import / export af medier
 4. Brugervenlighed
 5. Tekster og fonte
 6. Lydredigering
 7. Billedredigering
 8. Pris

 

 1. Format og aspects: RUSH tilbyder helt klart noget, som flere efterspørger, og kun de færreste videoapps har. Nemlig muligheden for fra start at vælge hvilket format, man ønsker sin video produceret i: Landscape (16: 9), Portrait ( lodret), og square (kvadratisk). Det er smart, hvis man producerer til forskellige SO-ME direkte fra RUSH.

 

 1. Platforme: RUSH har sikkert haft travlt med at gøre deres nye app klar. Dog er den tilgængelig til alle platforme bortset fra Android, som først er klar i starten af 2019.
  Med alle platforme menes Ios, Mac og PC. Et projekt startet på en mobilenhed vil kunne viderebearbejdes med mus på en stationær enhed– delt via Creative Cloud – det er smart.

 

 1. Import og export af medier: Som de fleste andre apps, – med fokus på Creative Cloud og Dropbox. Det skulle, – sammen med muligheden for at hente videoklip fra mobilens kamerarulle række for de fleste. Import af 4K materiale er muligt, men man kan kun eksportere i HD. Eksport: Gem videoen på din telefon og tablet eller opload direkte til de gængse SoMe platforme FB, Instagram, Youtube., Snapchat, Vimeo m.v.

 

 1. Brugervenlighed: Flere gode features, hvoraf den vigtigste er, at du i RUSH kan trække dine klip fra storyline til dækbillede / B-skud og vice versa. Det er et stort plus. Derudover kræver app´en som så mange andre lidt tilvænning, – men hvis man kommer fra iMovie / Kinemaster finder man forholdsvis let frem til RUSH logik.

 

 1. Tekster og fonte: Giver adgang til alle Adobes fonte – og muligheder for at ændre spatiering osv. Dertil naturligvis muligheden for at bruge mange forskellige farver, og importere fritskrabede PNG-logoer og placere dem , hvor du vil på skærmen. En af de vigtigste funktionaliteter, som de fleste efterspørger i dag.

 

 1. Lydredigering: Her har RUSH gode funktioner at byde på. Der er f.eks. mulighed for at reducere baggrundsstøjen eller forstærke lyden på såvel speak som musik. Vi mangler imidlertid funktionen keyframes, som gør det muligt at justere lydniveauet indenfor det enkelte klip, eller på hele videoen på én gang, som man f.x. kan i Lumafusion.

 

 1. Billedredigering: App´en tilbyder de gængse muligheder for at bruge filtre m.v. Men transitions er pt. kun få, og mulighederne for at key-frame bevægelser og grafik lever ikke op til den funktionalitet, som allerede er tilgængelig i Kinemaster og Lumafusion.

 

 1. Pris: Hvis du allerede har købt adgang til Creative Cloud produkter, vil RUSH være gratis for dig. Hvis du er ny bruger, og kun ønsker adgang til RUSH som mobil redigeringsapp får du 3 gratis produktioner. Herefter skal du betale ca. Kr. 600,- pr. år for en licens.

 

RUSH er et spændende nyt bekendtskab. Klart bedre end iMovie, fordi der er så mange features, som du ikke finder i Apples populære produkt. Vi anser app´en som en stærk udfordrer til Kinemaster. Layoutet er mere ”lækkert”, og typisk Adobe, – men desværre er indlæringskurven stejlere end i Kinemaster, og det er ærgerligt, at den ikke fra start fungerer på Android smartphones. I vores optik er Lumafusion fortsat den bedste mobile videoapp til iOS produkter, og det rokker RUSH, på trods af dens fine features, ikke ved.

Se også en videoanmeldelse af RUSH her: https://youtu.be/zsgFBqx8jMg

Menu